Om u beter van dienst te zijn maakt www.velopa.nl gebruik van cookies. Verberg dit bericht
 • gepubliceerd op 4 december 2012
  straatkamers_nieuwsbrief_1
  Op dit moment wordt het kunstwerk Straatkamers, een project van kunstenares Lena van der Wal, in Corpus den Hoorn geplaatst. Het kunstwerk is een cadeau van woningcorporaties De Huismeesters en Nijestee aan de bewoners van Corpus den Hoorn. Het concept van Lena van der Wal werd gekozen na een masterclass voor startende kunstenaars van het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK).

  Volgens kunstenares Lena van der Wal is kunst voor iedereen en mag het best een grotere plek in de wereld innemen. Haar ‘Straatkamers’ bestaan uit betonnen objecten: stoelen, een tafel, een lamp; alles wat je aantreft wanneer je bij iemand achter de voordeur kijkt. Deze zijn zodanig opgesteld dat ze voor de buurt als ontmoetingsplek kunnen dienen. “Het kunstwerk is een cadeau aan de bewoners”, vertelt Lena van der Wal. “Ik ben dus eerst bij hen op bezoek gegaan om een helder beeld te krijgen van de mensen die elke dag tegen mijn kunst aan moeten kijken. Hoe kun je immers een goed cadeau geven als je niet weet wie de ontvanger is?” Wat Lena aantrof fascineerde haar: identieke gevels met daarachter uiterst diverse huishoudens. En die ondanks hun diversiteit ook heel veel dingen gemeen hadden. “Ik vond dat iedereen dit moest weten en dus heb ik de woonkamers op straat nagemaakt, door aan de bestaande straatbanken de menselijkheid van de huiskamer toe te voegen”. In samenwerking met bedrijven op het gebied van straatmeubilair (zoals VelopA, PMF en Hibex) heeft ze huiselijk straatmeubilair gemaakt: een tapijt van voetpad, straatfauteuils, een woonkamerlichtmast en zelfs een complete televisiekamer.

  De Noorderlingen
  De straatkamers zijn in november geplaatst. Op zaterdag 24 november om 16.00 uur hebben Peter Hillenga, directeur van De Huismeesters, Henk Raatjes, directeur Vastgoed van Nijestee en Lena van der Wal het kunstwerk geopend. Theatergroep De Noorderlingen zorgde tijdens de opening voor een geheel eigen invulling van de Straatkamers.

Uitgelicht

blokplaatje1
blokplaatje2

archief