Om u beter van dienst te zijn maakt www.velopa.nl gebruik van cookies. Verberg dit bericht

Stationsstalling: voorkeur voor gratis én op de route

gepubliceerd op 26-3-2012 15:39:00
Fietsers vinden het belangrijk dat de stalling bij het station gratis is en ook dat deze in de buurt van het perron ligt. Maar er moet ook voldoende plek zijn. En men wil dat stalling bewaakt en overdekt is en op de route ligt vanaf het station naar het punt van bestemming dat men met de fiets wil bereiken. Wat het zwaarst telt, hangt er vanaf aan wie je het vraagt.

Dit blijkt uit een onderzoek van bureau NVNM in opdracht van de gemeente onder 541 fietsers die hun fiets stalden in één van de stallingen rond Leiden Centraal. De uitkomst lijkt enigszins voorspelbaar, maar de voorkeur van de fietsers varieert al naar gelang de stalling waar men de fiets pleegt weg te zetten. Zo wordt bij de ene stalling ‘voldoende plek’ als belangrijkste eigenschap van een goede fietsenstalling gezien, terwijl bij de andere stalling ‘dichtbij het perron’ de belangrijkste eigenschap is. Andere eigenschappen die hoog scoren zijn gratis, veilig/bewaakt, en overdekt. En veel mensen blijken te kiezen tussen de fietsenstallingen die goed op de route liggen.
Het onderzoek leverde ook op dat volgens de fietsers - naast een uitbreiding van het aantal stallingsplaatsen - actiever zou moeten worden gehandhaafd op weesfietsen, om meer plek te creëren. Verder kwam naar voren dat vrouwen en ouderen moeite hebben om in de dubbellaagsstallingen te parkeren. Ook is er behoefte aan scheiding tussen gewone fietsen en speciale fietsen als bakfietsen.
Overigens bleek dat Leidenaren over het algmeen niet van heel ver komen naar het station. Tweederde trapt tussen de 1000 meter en 3000 meter.

Bron: www.fietsberaad.nl

archief