Om u beter van dienst te zijn maakt www.velopa.nl gebruik van cookies. Verberg dit bericht

Openbare ruimte: trends in inrichting en fietsmobiliteit

gepubliceerd op 29-4-2013 11:59:00
Fietsendemoedermetdochterachterop
Van verkeer naar verblijven en ontmoeten
De openbare ruimte verandert in hoog tempo. Steeds meer mensen wonen in een stedelijke omgeving en binnen enkele jaren heeft zelfs 70% van de wereldbevolking zijn thuis in de stad. Dat stelt hoge eisen aan de samenleving en de buitenruimte waar we dagelijks met z’n allen gebruik van maken. De openbare ruimte is de woonkamer van de samenleving geworden. Het gaat steeds meer om plezier en ontspanning. We zien dat de ontmoetings- en verblijfsfunctie van de openbare buitenruimte het langzamerhand overneemt van de noodzakelijke vervoersfunctie. Auto’s worden uit de steden geweerd, er wordt massaal gefietst. We zien ook dat vervoersmiddelen worden weggeborgen en geïntegreerd zodat er meer ruimte voor verblijf en recreatie ontstaat.

Efficiënt, onzichtbaar en toch gebruikersvriendelijk fietsparkeren
Omdat er steeds meer wordt gefietst, ligt voor VelopA-Citystyle een mooie uitdaging in de combinatie van efficiënt, onzichtbaar en toch gebruikersvriendelijk fietsparkeren. “Grote hoeveelheden geparkeerde fietsen zijn niet per sé mooi om te zien. De fietser mag gezien worden, de geparkeerde fiets liever niet. Toch verwacht de fietser juist een hogere mate van gebruikersvriendelijkheid bij het parkeren. Gemakkelijk stallen dus, dicht bij de eindbestemming, maar ook gemakkelijk terugvinden van de (leen)fiets.
Maar de fiets moet niet separaat bekeken worden, het is één van de vele vervoersmiddelen en we zullen daarom meer kijken naar de totale mobiliteit. Daarbij spelen de juiste infrastructuur, beheer en handhaving een belangrijke rol.” aldus Ron Bissels, Conceptmanager Fietsparkeren van VelopA-Citystyle.

Bron: Inspiratiebundel Week van de Openbare Ruimte 2013

archief