Om u beter van dienst te zijn maakt www.velopa.nl gebruik van cookies. Verberg dit bericht

100% circulair straatmeubilair voor Almere

VelopA is een van de twee finalisten van de Upcycle competitie uitgeschreven door gemeente Almere. Binnen dit project wil VelopA straatmeubilair van biocomposiet maken waar waterplanten in zitten verwerkt. De serie banken ontworpen door VelopA is niet alleen 100% circulair, maar heeft ook een hoogwaardige design uitstraling en blinkt uit in functionaliteit en zitcomfort. De andere finalist, Vijfhoek, wil een groene betoncentrale realiseren.

De jury onder de leiding van Arthur Bouvy, directeur van de Economic Development Board Almere, koos voor het unieke idee van VelopA om van restafval uit de sloten van Almere een 100% natuurlijk en herbruikbaar materiaal te maken voor straatmeubilair. Het idee valt goed bij de gemeente, want “Almere zit op eigen afval”, aldus Arthur Bouvy. Restafval wordt op dit moment voornamelijk voor compostering en verbranding aangewend. Bij deze laagwaardige toepassingen komen veelal meer broeikasgassen vrij en dit kan anders en vooral beter. Het circulaire meubilair van VelopA kan overal in de stad geplaatst worden.

In juni gaat de jury advies uitbrengen naar het college van burgemeester en wethouders en in juli wordt de uitkomst van de plannen definitief bekend gemaakt. Bij een positieve uitkomst kunnen de eerste 100% circulaire zitbanken volgend jaar in Almere staan. 

Almere streeft ernaar om in 2022 energieneutraal en afvalloos te zijn. Voor de uitwerking is een subsidie van 3 miljoen euro beschikbaar.

archief