Straatmeubilair, fietsenrekken, fietsenstallingen en overkappingen.

Omnibox meidenhangplek

In ons land is veel aandacht voor bewegen. Veel groepen binnen de samenleving worden bereikt en gaan inderdaad bewegen. Toch lijkt een groep zich niet aangesproken te voelen ondanks alle initiatieven: tienermeiden. Zodra meisjes in de pubertijd komen worden ze minder actief. Ze zijn volop in ontwikkeling en dat levert een hoop onzekerheid op. Hierdoor ontwikkelen ze de behoefte om “erbij te horen”, wat ze erg vatbaar maakt voor de mening van anderen.


Hoe krijgen we meiden wel buiten?
Meiden tussen de 12 en 18 zoeken een rustige, veilige plek waar ze met hun vriendinnen kunnen kletsen, weg van jongens en ouders. Door een MOP (meiden ontmoetingsplek) te combineren met eenvoudige sporttoestellen, kunnen ze verleidt worden om naar buiten te gaan en toch iets aan beweging te doen.


MOP: Meiden Ontmoetingsplek
De ideale meiden ontmoetingsplek, ligt aan het randje van een woonwijk. Tussen het groen, met bloembedden en zicht op een speel- of sportplek. Het groen werkt (emotioneel) rustgevend en zorgt voor een gevoel van privacy. Terwijl door de openheid er genoeg sociale controle is door de buurt. Beschutting tegen regen en wind is noodzakelijk, al vinden meiden het wel lekker om tijdens het kletsen in de zon te zitten. Door fietsenrekken en afvalbakken toe te voegen, blijft de plek netjes (ook een vorm van veiligheid).


Vormgeving
Een veilige omgeving betekend voor meiden in deze leeftijd ook voldoende afstand tot jongens zodat zij zelf het initiatief kunnen nemen. Door de MOP te voorzien van meisjesachtige kleuren en vormen, zullen jongens zich niet snel aangetrokken voelen tot de hangplek. De locatie van een MOP kan het beste gekozen worden in samenspraak met de buurt en de meiden zelf. Door vooraf goed onderzoek te doen naar de doelgroep uit die wijk, kan de beste locatie en inrichting gekozen worden, wat het succes van de plek ten goede zal komen.


Een goed ingerichte hangplek kan ook een thuis zijn voor diverse sociale activiteiten van bijvoorbeeld een buurtwerker. Die kan gymlessen geven aan de meiden en eventueel hun oudere (vrouwelijke) familieleden. Zo wordt de buurtwerker een rolmodel die de meiden kan inspireren om te blijven bewegen.