Het stelen van E-bikes, fatbikes en andere waardevolle fietsen is een groot probleem in Nederland en België. Het is niet alleen 800.000 keer per jaar een persoonlijke frustratie voor de Nederlandse bestolene en 150.000 keer voor de Belgische, mensen zullen ook minder snel geneigd zijn de fiets te pakken uit angst voor diefstal. De ANWB heeft zelfs onlangs besloten om voorlopig te stoppen met het verzekeren van fatbikes vanwege de hoge diefstalcijfers. Fietsdiefstal is gemeenten, maar ook bedrijven die meer medewerkers op de fiets naar het werk proberen te krijgen, daarom een doorn in het oog. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om de kans op diefstal te verkleinen.
Investeer in de juiste stalling of overkapping
Als gemeente of werkgever wil je juist het fietsgebruik stimuleren. Een veilige of bewaakte stalling zorgt ervoor dat mensen met een gerust hart hun stalen ros kunnen parkeren. Met een afsluitbare fietsenstalling of overkapping wordt er niet alleen bescherming geboden tegen diefstal en vandalisme, maar ook tegen allerlei weersinvloeden.
Voor elke situatie is er wel een passende oplossing te vinden. Zo is een fietskluis, zoals de StyleOUT® BIKE, ideaal voor bedrijven, appartementencomplexen, hotels of recreatie die op zoek zijn naar een compacte oplossing om waardevolle fietsen te parkeren.
Investeer in de juiste fietsparkeersystemen
Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan fietsparkeersystemen verkrijgbaar, ieder zijn eigen sterke punten. Belangrijk is om eerst goed te inventariseren wat de behoeften zijn qua fietsparkeren en fietstypes. Plaats kwalitatieve fietsenrekken, het liefst met het keurmerk FietsParKeur. Deze stichting zet zich met haar keurmerk in voor het zorgdragen voor veilige, prettige en duurzame fietsparkeervoorzieningen. Fietsparkeersystemen worden uitvoerig getest op diverse eigenschappen, waaronder specifieke doelgroepen, fietstypen, dat je je fiets snel kunt wegzetten, dat deze goed staat zonder beschadigd te kunnen worden en dat je hem kunt beschermen tegen diefstal. De VelopA fietsenrekken Variant 3, Fourchet+, Construct en VelopA-Up voldoen allemaal aan de FietsParKeur norm.
Let er daarnaast op of fietsenrekken voorzien zijn van goede aanbindmogelijkheden: goed gepositioneerd en het aanbindoog groot genoeg voor de meeste kabel, ketting en/of beugelsloten. Hierdoor kunnen fietsen extra worden beveiligd met een los slot. Een dergelijke aanbindvoorziening is onder meer één van de gedifferentieerde eisen van FietsParKeur.
Onderzoek wat de beste oplossing is voor jouw situatie
Veel gemeenten worstelen met fietsdiefstal. Er ontstaan hierdoor steeds meer initiatieven op lokaal niveau om dit probleem tegen te gaan. Zo wordt er door Brussel Mobiliteit vanaf 2024 gestart met het twee jaar lang testen van 100 beveiligde fietsenrekken in Brussel.
Een veilige oplossing voor de fietser
Naast de aanzienlijke economische schade, leidt fietsdiefstal tot lager fietsgebruik. Angst voor fietsdiefstal is een belangrijke reden voor mensen bepaalde ritten niet met de fiets te doen. Dat is zonde, want fietsen is gezond voor de fietsers zelf én het milieu. Dat rechtvaardigt een goed doordachte aanpak in het zo veel mogelijk voorkomen van fietsdiefstal.
Benieuwd wat VelopA voor uw situatie qua fietsparkeren kan betekenen? Neem contact op met onze adviseurs.